Orta büyüklükte köpeklerdendir. Kuvvetli ve belirgin kas yapısı ile oldukça dikkat çekici, kuvvetli ve bir o kadar da zarif görünüşlüdür. Bu ırk köpekler kuvvetli, çevik ve dayanıklı olarak tarif edilir. Kas ve kemik yapısı gelişmiş olan bu köpeklerin iki kürek kemiği arasındaki boşluk belirgin bir şekilde yüksektir. Bu

yükseklik genel vücut yapısındaki ahengi bozmaz ancak bu özelliği nedeniyle profilinde bir uyumsuzluk yaratır. Ağız ve burun çıkıntısı enli ve uzundur. Burun kenarlarının şişkinliği ve çenesinin genişliği nedeniyle ön yüzü yassı ve kare biçimindedir. Burun kemiği önden yassı ve profilden düz bir yapıdadır. Burnu üst dudakları tarafından sıkıştırılmış gibi görünen bu köpeklerin alt dudak bölgesi ise yontulmuş gibi görünmektedir. Baş bölgesinde son olarak göze çarpan kısım belirgin kaşlar ve şişkin alın kemiği boşluğudur. Boynu hafif kemerli, oval biçimli, güçlü ve çok kaslı bir yapıdadır. Vücudu sıkı, güçlü ve çok kaslıdır. Derisi kalındır. Mukozalar siyah renktedir. Ayak ve tırnakları koyu rente olmalıdır. Tüyleri kısadır. Tüy yapısı şeffaf, parlak, sert, yapışık ve çok sıktır. Tüyleri kış aylarında bile vücudunu tamamen kaplamaz. Ağız-burun çıkıntısındaki tüyler, çok kısa, düz ve yapışıktır. Göğüs bölgesinde ve burun kemiğinde küçük beyaz leke bulunur.

7 Mart 2014 Cuma

CANE CORSO ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER



Cane Corso yavrusu alınırken mutlaka secereli yavru alınmasına dikkat edilmelidir. Aynı zamanda köpeğin anne ve babasında genetik yatkınlık nedeni ile kalça displazisi ve eklem displazisi bulunup bulunmadığı mutlaka sorgulanmalıdır. Cane Corso yavru bakımı son derece dikkat gerektiren bir konudur. Yavruların eğitimine çok küçük yaşta başlanmalı ve köpeği yetiştirirken otoriter bir irade sergilenmelidir. Köpeğin erken dönemde sosyalleşmesi önemlidir. Cane Corso yavru eğitimi konusunda en fazla dikkat edilmesi gereken konu itaat eğitimidir.



Niçin bir köpek aldığınızı kendinize sorun;bunun cevabı muhakkak yeni bir arakadaş edinmek olmalıdır. Yeni bir dost edinmeye kesin olarak karar verdiğiniz zaman en zor seçim köpeğin cinsinde karar kılmaktır.Bir köpek daima sahibini anlatır,sizi en iyi biçimde ifade edebilecek bir köpek almalısınız.Eğer fazla zamanı olmayan biriyseniz;egzersiz ihtiyaçları minimum düzeyde olan bir köpek edinmelisiniz.Kendinizi veya iş yerinizi koruma ihtiyacınızdan dolayı bir seçim yapmak zorunda kalıyorsanız yavru edinmeden önce onu uzun bir süre gözlem altına almalısınız.Koruma köpeklerinde daima psisolojik durum önem taşımaktadır. Yeni dostunuz için rahat bir yere ihtiyacınızın olacağını hiç bir zaman unutmayın.Müstakil,bahçeli bir ev veya hiç yoktan şikayet almayacağınız bir dairenizin olması gereklidir. Ona istediği kadar zamanınızı ayıracak durumda olmalısınız.Unumatyın onun bu dünyadaki tek dostu sizsiniz… Sağlığına çok dikkat etmelisniz,eğer yavru ise aşılarını zamanında yaptırmalısınız.Çünkü onun sağlığı sizin sağlığınız anlamına gelir. Yavru dönemlerinde aşı süreci boyunca mümkün olduğu kadar az dışarı çıkartın ve üçüncü ayını doldurmadan yani kuduz aşısını yaptırmadan önce asla sokakta oynamasına izin vermeyin. Yavru dönemlerinde mümkün olduğunca onu sıcak yerlerde tutmaya çalışın.Yattığı yerin altını sıcak su doldurulmuş pet şişelerle takviye edin. Tuvalet ihtiyacında zorlanırsa;onun anal bölgesini ılık suyla ıslatılmış bir mendille hafif masaj yaparak silin. Yavruyken yabancı insanlar tarafından aşırı sevilen bir köpek unutmayın ki ileride yılışık ve de korkak bi dost olur. Yavruyken onu hiçbir zaman dövmeyin,daima gözlerinizin önünde onun büyümüş hali olsun. Tuvalet eğitimi boyunca çok sabırlı olmaya çalışın.Ve onu bu süreç boyunca tek bir oda da beslemeye çalışın.Bu eğitimi vermek için yerlere gazete serme yöntemini veya köpek idrar örneklerini kullanabilirsiniz. Yavru dönemlerinde kuru mamalarını sulandırılmış sütle vermeye çalıştırın. Unutmayın;uyandıktan,koştuktan,yemek yedikten ve de oyun oynadıktan sonra hemen tuvaletini yapar.Bu durumlar için hazırlıklı olun



Cane Corso eğitimi nasıl olur?


Cane Corso eğitimi için mutlak otorite şarttır. Otorite boşluğunun oluşması halinde eğitimi büyük oranda zorlaşacaktır. Gerekli otorite kurulduğu takdirde eğitimi son derece kolaydır. Çok zeki, güçlü ve sahiplerine karşı son derece bağlı köpekler olmaları nedeni ile bekçi köpeği olarak kullanımı yaygındır. Cane Corso yavruları hiç vakit kaybedilmeden sosyalleştirilmeli ve toplum kurallarını öğrenmelidir. Sosyalleşmeyen Cane Corso yavruları yetişkinlik döneminde diğer cins köpeklere karşı saldırgan bir tutum içine girebilir. Sağlam bir eğitim alan Cane Corso köpekleri sahiplerine karşı son derece sevecen, çocuklarla dost ve yabancılara karşı her zaman temkinli yaklaşan köpekler olacaktır. Cane Corso tuvalet eğitimi erken yaşlarda gazete kağıdı kullanılarak koku duygusu sayesinde tuvalet alışkanlığı kazandırılabilir. Ancak tuvalet eğitimini zor alan köpekler arasında bulunmaktadır.


Cane Corso beslenmesi nasıl olur?


Cane Corso çok güçlü bir kas yapısına sahip olduğu için diğer köpek türlerine oranla daha fazla protein ve kalsiyum ihtiyacı duymaktadır. Bu nedenle Cane Corso beslenmesi için mutlaka kalsiyim ve protein yönünden zengin mamalar tercih edilmelidir. Ucuz köpek mamaları yerine bu nedenle fiyat kalite dengesi daha iyi olan ve içerik yönünden zengin mamalar tercih edilmelidir. Cane Corso köpekler diğer köpeklere oranla ev yemeklerine daha kolay adapte olabilmektedir. Hatta haftada bir kere hazır mamanın dışında evde yapılan besleyici mamaların verilmesi tavsiye edilir. Yetişkin Cane Corso köpeği olan kişiler haftada bir kere tüm haşlanmış tavuğu kemiklerinden ayırıp içerisine haşlanmış pirinç eklepiy köpeklerine yedirme imkanına sahiptir. Cane Corso besleyenler yüksek protein ihtiyacını karşılamak için yetişkin köpeklerine haftada bir kere çiğ yumurta verebilirler. Ancak yavru Cane Corso köpekler yumurta akını sindirecek düzeyde olmadıkları için sadece yumurta sarısı verilmelidir.


Cane Corso bakımı nasıl olur?


Cane Corso bakımı son derece kolaydır. Yıl boyunca tüy döktüğü için haftada bir kere tüy bakımı yapılması ve tüylerinin uygun bir fırça yardımı ile taranması hem köpeğinizin tüylerinin daha parlak görünmesini sağlayacak hem de tüylerinin her tarafa dökülmesini engelleyecektir. Hareket etmeyi çok seven bir köpek türü olduğu için her gün düzenli egzersiz yaptırılması çok önemlidir. Özellikle de evde bakılan Cane Corso köpekler için günlük egzersiz şarttır. Cane Corsa köpeğin gözleri canlı ve parlak bakmalıdır. Köpeğin gözüne yabancı cisim kaçması halinde banyoda temizlenebilir. Cane Corso köpek en sık kulak hastalıklarına yakalanmaktadır. Bu nedenle dışarıdan getirildikten sonra kulakları mutlaka kontrol edilmeli ve her ay veteriner tarafından düzenli kulak muayenesinden geçirilmelidir. Cane Corso pençeleri yumuşak ve esnek yapıya sahiptir. Bu nedenle patilerinin kurumasını engellemek için düzenli olarak kontrol edilmeli ve çatlamaya engel olmak adına özel olarak üretilen köpek balsamları kullanılabilir.


Cane Corso köpeği için sağlık tavsiyeleri


Cane Corso uyuz hastalığı yönünden son derece müsait bir yapıya sahiptir. Cane Corso üzerinde bulunan akarların belirli şartlar oluştuğunda uyuza neden olması yaygındır. Özellikle de Cane Corso bağışıklık sisteminin zayıflaması halinde akarlar hızla çoğalarak köpeklerde uyuz hastalığı oluşmasına neden olmaktadır. Cane Corso uyuz hastalığı lokalize olarak yüz ve ön ayaklarda oluşurken tüm vücudu kaplıyan yaygın formu köpeğinizin ciddi bağışıklık sistemi sorunları olduğunu gösteren ciddi bir alarmdır. Cane Corso uyuz belirtileri arasında küçük kırmızı lekeler, tüy dökülmesi ve şiddetli kaşınma krizleridir. Buna ek olarak Cane Corso hastalığı olarak sayılabilecek bir diğer hastalık kalça displazisi hastalığıdır. Bu hastalık genetik etkenli bir hastalık olduğu için Cane Corso yavrusu alırken mutlaka seceresi incelenerek hastalığa yatkınlık araştırılmalıdır. Mastif cinsi köpek ırkına üye olan Cane Corso köpekler ırk özelliği olarak göz hastalıklarına yatkındır. Göz kapağının içe kıvrılması, göz kapağının dışa kıvrılması, gözlerinin sulanması, göz kapağı bezlerinde meydana gelen iltihaplar ve şişkinler en sık rastlanılan göz hastalıkları arasında yer almaktadır.


Cane Corso hangi ırktan gelmektedir?


Mastiff ırkına üye olan Cane Corso ırkına mensup diğer iri köpeklere oranla çok daha çevik olması ile dikkat çekmektedir. İtalyan ırkına üye olana Cane Corso hızlı, atletik ve etkileyici bir görünüme sahiptir. Cane Corso atalarının Roma arenalarında köpek dövüşlerinde kullanıldığı bilinmektedir. Roma İmparatorluğunun çöküşünün ardından Cane Corso köpekler evcilleşerek çiftliklerde kullanılmaya başlanmıştır. Güney İtalya’nın kırsal kesimlerinde bekçi köpeği olarak kullanılan Cane Corso köpekler cesur yapıları nedeni ile savunma köpekleri olarakta kullanılmıştır. Bunun yanı sıra çoğalarak sivri dişleri nedeni ile insanlar için bir tehlike oluşturmaya başlayan yaban domuzlarını öldürmek içinde bu köpeklerden yararlanılmıştır. 1970 yılının sonlarına doğru çeşitli nedenlerde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya gelen bu değerli cins Giovanni Bonnetti tarafından keşfedildi ve 1974 yılında tekrar çoğaltılmaya başlandı. 1983 yılında cins kurtarma formu oluşturularak kaliteli damızlıklar seçilmiştir. 1994 yılında ENCI tarafından kabul edilirken 1996 yılında FCI tarafından kabul görmüştür. Cane Corso ırkı Amerika’da 1993 yılında kurulan Cane Corso kulubü ile tanınmaya başlanmıştır ve 2010 yılında Amerikan Cane Corso türü kayıt altına alınmıştır.

17 yorum:

  1. Çok yararlı bilgiler okuyunca bir kez daha cane corso sevgim artti.İnsallah bir gün sahip olacağım bu muhteşem ırka.

    YanıtlaSil
  2. Bilgiler için teşekkür Lee müthiş bir İrk inş birisini kendime dost olarak alicam

    YanıtlaSil
  3. yavru alırken dikkat edilmesi gereken unsurlar varmı mesela patileri iri olsun tühleri parlak olsun gibi vs.

    YanıtlaSil
  4. Annesi bakmadığı için almak durumunda kaldığım 3 haftalık bir yavru var. Çok erken bir ayrılık oldu nasıl beslemeliyim? Bir de kalça prooblemini anlamamın bir yolu var mı acaba elle kontrol gibi.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba bende cane corsa yavrusu var ve besliyorum 4 haftalık olana kadar süt ile besleyin 4.cü haftadan sonra kuru mamaya geçiniz özellikle protein ve kalsiyum oranı fazla olan mamaları tercih ediniz

      Sil
    2. Merhaba surekli süt isal fealn yapmazmı acaba bendede 20 gunluk yawru var anesı oldu

      Sil
    3. Süt verilmez kesinlikle hele inek sütü. Çok ihtiyaç olursa keçi sütü verin. Gerek yok iyi ama çok iyi mama verin. Hele ilk yıl bunu yapın marketlere girmeyin mama almaya. Sonra büyüdüğünde isterseniz taş yedirin. Ama yavruyken masrafı sonuna kadar harcayın.

      Sil
  5. Cane corsa ırkını ilk defa sahip olacaklara önermem. Eğitim konusunda fevkalade bir performans gösteriyor. 1 günden bile az sürede otur eğitimi verdim şuanlık sıkıntı yok seni seviyorum cane corsa

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar 4 ay önce bir yavru cane corso aldım.Ama safkan olup olmadığını nasıl anlarım.Bana sanki safkan değilmiş gibi geliyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Reis bende almayi dusunuyom yarin bakcam bende supeliyim

      Sil
  7. Selam, güvenilir üretici tavsiyesinde bulunur musunuz, birkaç üretici ile temasa geçtim ancak araştırmalarımda çok şikayet gördüm vaz geçtim,yardım lütfen :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Tolga uft yaz fece de ben aldım memnunum

      Sil
  8. Cok iyi acıklama yapmışınız teşekkürler

    YanıtlaSil
  9. Merhaba 20 gunluk bir cane Corsa var neyle beslemelıyım surekli süt versem neolur

    YanıtlaSil
  10. Merhaba 20 günlük cane Corsa var nasl beslemelıyım sütle surekli isal olurmu

    YanıtlaSil
  11. çok güzel bilgiler teşekkürler https://www.petokulu.org/cane-corso-egitimi.php buradakiler de iyi bilgilerdir

    YanıtlaSil